Albanija

Albanija je mala mediteranska zemlja nekoć poznata kao najzatvorenija i najkontroliranija zemlja. Danas, dočekuje posjetitelje kako bi uživali u bogatoj kulturnoj tradiciji i baštini.

Mnogobrojne plaže, planine prekrivene snijegom, netaknute doline rijeka, srdačna dobrodošlica Albanaca učinit će da se osjećate kao kod kuće. Bogato kulturno naslijeđe u cijeloj zemlji vam omogućuje da istražite ilirske i srednjovjekovne dvorce, bizantske samostane, turske gradove.

Albanski jezik je jedan od najstarijih živih jezika na svijetu. Albanska kuhinja nudi mješavinu mediteranskih i orijentalnih okusa u njihovim mnogobrojnim jelima. Lista nacionalnih parkova je duga, a samo neki od njih su Butrint, Planina Dajti, Divjake-Karavasta.

U zemlji čije obale oplakuje Jadransko i Jonsko more posjetitelji mogu istražiti njenu drevnu povijest i gledati sadašnji dinamični razvoj koji je u tijeku.

Struja

Utičnica od 220 Volti, AC, 50 Hz, dvostruka utičnica.

Novac

Albanska valuta je lek (množina lekë). Tečaj je prilično stabilan: €1 = 137 lek, £1 = 160 lek, US$1 = 104 lek (srpanj 2013). Novčanice dolaze u apoenima od 200, 500, 1000, 2000, a i 5000 lek, dok su kovanice od 5, 10, 20, 50 i  100 leka. Iako hoteli i neke druge tvrtke računaju cijene u eurima ili dolarima, plaćanje je obvezno u lekima.

Kreditne kartice

U većim gradovima prihvaćaju se kreditne kartice, posebno MasterCard i Visa ali osigurajte dovoljno gotovine kad putujete u manje gradove i sela.

Religija

Najraširenije religije u Albaniji su islam i kršćanstvo.

Sigurnost

U Albaniji je vjerojatnije da ćete biti obasuti gostoljubivošću budući da je besa, što znači blagostanje uvaženih gostiju, tradicija koja se poštuje još od ilirskih vremena. Međutim najbolji savjet je da upotrijebite vlastiti zdravi razum i budete pažljivi.

Pušenje

Pušenje je službeno zabranjeno u restoranima, barovima i uredima, ali općenito Albanci uživaju sjediti u oblacima dima.

Vize

Građani EU, većina drugih europskih država, SAD, Kanada, Australija, Novi Zeland i Japan mogu ući u Albaniju bez vize. Ostali putnici mogu dobiti vizu u albanskoj ambasadi ili konzulatu u inozemstvu prije puta u Albaniju.

Praznici

1. – 2. siječanj  Nova godina
14. ožujak Dan ljeta
22. ožujak Dan Nevrouz
---  Uskrsni ponedjeljak
---  Pravoslavni uskrsni ponedjeljak
1. svibanj Praznik rada
19. listopad Dan beatifikacije Majke Tereze
---  Eid al-Fitr (Kraj Ramazana)
---  Eid al-Adha (Blagdan žrtve)
28. studeni Dan neovisnosti
29. studeni Dan oslobođenja
8. prosinac Nacionalni dan mladosti
25. prosinac Božić