Bosna i Hercegovina

Zemlja u obliku srca se trudi ostaviti iza sebe ostatke rata i uništavanja koji je završio prije puno godina i okreće se prekrasnoj zemlji obdarenoj prekrasnim krajolicima, planinama, rijekama i njihovim kanjonima, slapovima, tradicionalnim ruralnim područjima i brzom razvoju glavnog grada Sarajeva. Bez pretjerivanja možemo reći da je zemlja jedna od najdivljijih i najljepših destinacija u Europi.

Dva lokaliteta na UNESCO-ovoj listi: područje oko starog mosta u Mostaru i Most Mehmed Paše Sokolovića u Višegradu; tri nacionalna parka: Sutjeska, Kozara i Una; tri parka prirode: Hutovo blato, Blidinje i Bardaca će nahraniti vašu dušu.

Najveće bogatstvo zemlje leži u mješavini povijesti, religija i tradicija koje su koegzistirale na ovom području stoljećima i koje se jasno mogu vidjeti u arhitekturi i običajima stanovnika. Skoro je nemoguće odgonetnuti mnogobrojnost mističnih utjecaja unutar ove male balkanske države.

Poznato je da je ova netaknuta zemlja naseljena već 10.000 godina, od poganskih ilirskih i tračkih plemena, do Rimljana, Bizantinaca, Slavena i kasnije Turaka i austro-ugarskih osvajača. Sve ove kulture ostavile su značajan dio svojih vjerovanja i običaja što je učinilo ovu državu jednom od najrazličitijih nacija u Europi s obzirom na religiju.

Struja

Utičnica od 220 Volti, AC, 50 Hz, dvostruka utičnica.

Novac

Službena valuta je konvertibilna marka podijeljena na 100 feninga. U prosincu 1998. uvedene su kovanice u apoenima od 10, 20 i 50 feninga. Kovanice od 1, 2 i 5 maraka su uvedene kasnije. 1998. uvedene su novčanice u apoenima od 50 feninga, 1 marke, 5, 10, 20, 50 i 100 maraka. 200 maraka je uvedeno 2002. godine dok su 50 feninga, 1 i 5 maraka kasnije povučene iz upotrebe. Sve sadašnje novčanice vrijede u cijeloj državi.

Kreditne kartice

U većim gradovima prihvaćaju se kreditne kartice, posebno MasterCard i Visa, ali osigurajte dovoljno gotovine kad putujete u manje gradove i sela.

Religija

Muslimani čine 45% populacije, Kršćani 52% i ostale grupe 2%.

Sigurnost

Hodanje ulicama bilo kojeg grada u bilo koje vrijeme je relativno sigurno, ali najbolji savjet bi bio da se vodite zdravim razumom.

Pušenje

Federacija Bosne i Hercegovine unutar države Bosne i Hercegovine je zabranila pušenje u javnim zgradama od 1. rujna 2007. Nema zabrane pušenja u Republici Srpskoj.

Vize

U Bosnu i Hercegovinu može se ući samo s važećom putovnicom. Građani EU, Amerike i Kanade ne trebaju vizu za ulazak u državu.

Praznici

1. siječanj Nova godina
2. siječanj 2. dan Nove godine
1. ožujak Dan neovisnosti
1. svibanj Međunarodni praznik rada
2. svibanj 2. dan Međunarodnog praznika rada
9. svibanj Dan pobjede
25. studeni Dan državnosti

 

Izborni praznici

7. siječanj Pravoslavni Božić
---  Pravoslavni Veliki petak
---  Veliki petak
---  Pravoslavni Uskrs
---  Uskrs
---  Pravoslavni Uskrsni ponedjeljak
---  Uskrsni ponedjeljak
---  Kraj Ramazana
---  Blagdan žrtve
1. studeni Svi sveti
21. studeni Dan Daytonskog mirovnog ugovora
25. prosinac Božić