Građani Hrvatske od danas bez vize u SAD

23/10/2021

Hrvatska uključena u program izuzeća od viza

(Dubrovnik, 23. listopada 2021.) Hrvatski državljani od 23.10.2021. mogu putovati u Sjedinjene Američke Države (SAD) bez vize putem prijave u Elektronički sustav za odobravanje putovanja (ESTA) za turistička i poslovna putovanja u trajanju od 90 dana, priopćilo je u subotu američko veleposlanstvo u Zagrebu.

Vijest o ulasku Hrvatske u program izuzeća od viza (VWP) objavila je američka ambasada na svojim stranicama na Facebooku: "Došao je taj dan! Čestitke Hrvatskoj na službenom pridruživanju Programu izuzeća od viza. Ako planirate u Sjedinjene Američke Države poslovno ili turistički, prije putovanja potrebno je ispuniti ESTA prijavnicu i to je to!»

Sama procedura je jednostavnija, jer više nije potrebno ići u američko veleposlanstvo, ali i znatno jeftinija. Stajat će 14 dolara, odnosno oko 90 kuna. Prethodnu najavu putovanja odnosno prijavu je moguće podnijeti putem ESTA-e u bilo koje vrijeme prije putovanja, no Ministarstvo domovinske sigurnosti preporučuje putnicima da zahtjev podnesu što prije moguće, a najmanje 72 sata prije puta, navodi se u priopćenju iz Velepolanstva SAD-a.

Putnici zemalja iz VWP-a, od danas i državljani Hrvatske, nisu dužni predočiti specifičan plan putovanja prije podnošenja zahtjeva putem ESTA-e, a zahtjevi ESTA-e općenito vrijede dvije godine.