Lokacije u Hrvatskoj koje biste trebali posjetiti

18/01/2021

Ovo je naš izbor top 10

(Dubrovnik, 18. siječnja 2020.) Hrvatska je zemlja koja obiluje predivnim i začuđujućim lokacijama te je svesti izbor na njih deset uistinu težak zadatak. U ovo vrijeme kada o putovanjima samo sanjamo, pokušali smo odgovoriti na taj izazov. Iako ovo nisu ni blizu sve top lokacije koje bismo preporučili, ovo je naš trenutačni top 10.  

1. Dubrovnik

Dubrovnik, grad okružen zidinama izgrađenim u periodu od 13. do 17. stoljeća, jedna je od najatraktivnijih turističkih destinacija na Mediteranu. Bio je jedan od središta razvoja hrvatskog jezika i književnosti te su u njemu stvarali mnogi poznati pjesnici, dramatičari, fizičari, matematičari, slikari i drugi učenjaci. S temeljima u pomorskoj trgovini, u srednjem vijeku postaje jedini grad-država na Jadranu te tako konkurira Veneciji. Zahvaljujući iznimnom bogatstvu i diplomaciji, grad je postigao izvanredan stupanj razvoja tijekom 15. i 16. stoljeća. Danas predstavlja ponos hrvatskog turizma, elitno odredište i najljepši grad Mediterana.

2. Nacionalni park Plitvička jezera

Nacionalni park Plitvička jezera je planinska regija bogata šumom s lancem od 16 većih i manjih jezera kristalne zeleno-plave boje. Jezera pune mnogobrojne rječice i potoci, a međusobno su povezana pjenušavim slapovima i zelenim vodopadima. U ovom najstarijem hrvatskom nacionalnom parku je registrirano čak 1267 biljnih vrsta, 157 vrsta ptica, 321 vrsta leptira… Ovdje se nalazi i najveći slap u Hrvatskoj, visok 78 metara, Veliki slap. Od ostalih se slapova se razlikuje po tome što nastaje obrušavanjem potoka Plitvica niz strmu liticu, dok ostale slapove tvore jezera.

3. Zlatni Rat

Neobična i prelijepa plaža Zlatni rat, jedan od najpoznatijih simbola Jadranske obale, nalazi se na južnoj obali otoka Brača. Šljunčani rt (rât) dug oko tisuću metara, obavijen je čistim i prozirnim morem. Posebnost ove plaže je što ovisno o vjetru koji puše, ona mijenja svoj oblik i položaj. Iz istog razloga je Zlatni rat iznimno atraktivna lokacija za daskanje na vjetru.

4. Pula

Najpoznatiji i najznačajniji spomenik još iz doba 1. st. prije Krista, rimski amfiteatar Arena, u kojoj su svojevremeno priređivane borbe gladijatora, danas stoji uz bok rimskog Koloseuma. Na svakom se koraku u starogradskoj jezgri vidi bogata tisućljetna prošlost Pule. Šetajući središtem grada u kojem dominira rimska arhitektura možete vidjeti Slavoluk Sergijevaca, Augustov hram, Herkulova i Dvojna vrata, te omiljeno okupljalište, još iz doba cara Augusta a danas glavni gradski trg, Forum.

5. Zagreb

Srednjoeuropski grad po mjeri čovjeka – izuzetna kombinacija šarmantne prošlosti kroz 900 godina staru povijest i moderne užurbane sadašnjosti. S bogatim raznovrsnim događajima i zanimljivostima Zagreb se pozicionirao kao jedno od popularnih europskih metropola. Zahvaljujući svojoj povijesti, Zagreb je danas prepun spomenika i zanosne arhitekture. Gornji grad (Gradec) povijesna je jezgra Zagreba u kojoj se posebno ističe glavni trg, Trg sv. Marka, nekad mjesto trgovanja, a danas političko sjedište Hrvatske. Uz trg, na Gornjem gradu se nalazi i niz muzeja i galerija. Kaptol, drugo povijesno naselje Zagreba, formirano je oko Zagrebačke katedrale za koju se smatra da je najviša građevina u Hrvatskoj.

6. Korčula

Korčula, istoimeni grad na otoku Korčula znamenit kao rodno mjesto slavnog pomorca – Marka Pola, okružen obrambenim zidinama, unutar kojih crveni krovovi neizmjerno podsjećaju na Dubrovnik. Otok je bio nastanjen još u pretpovijesti, a tragovi pradavnog života otkriveni su na mnogo mjesta. Najstariji među njima su kameni noževi iz neolita na otočiću Badija kod grada Korčule. Ipak, najbolje istraženo neolitsko nalazište je Vela spilja u Veloj Luci.

7. Slavonija

Slavonija, kao predstavnica istočne Hrvatske, idealna je destinacija za turiste koji žele provesti odmor u miru i tišini, daleko od svakodnevnog stresa i gužvi. Okružena je trima rijekama: Dravom, Savom i Dunavom što tvori prostor okrunjen pašnjacima, brežuljcima I šumama. Slavonija je poznata po poljima, riječnim krstarenjima po Dunavu, festivalima, kulenu i vinima. Tako se Iločki podrumi (Ilok je hrvatski grad na Dunavu) mogu pohvaliti da je 1954. Velika Britanija naručila 11,000 boca vina za službenu ceremoniju krunjenja britanske kraljice Elizabete II.

8. Motovun

Srednjovjekovni gradić Motovun, jedan od najpoznatijih poznatih simbola istarske unutrašnjosti, smješten je iznad doline rijeke Mirne, a nastao je iz prapovijesne građevine na brežuljku visokom 277 m. Opasan visokim gradskim zidinama u svojoj unutrašnjosti Motovun čuva bogatu povijest i kulturne znamenitosti. Cijelim krajolikom dominira gotički zvonik visok 27 m izgrađen u 13. stoljeću kao osmatračnica. Motovun se također smatra i izvorištem pozitivne energije jer se ovdje križaju tri zmajeve brazde čija je uloga raznošenje pozitivne energije kroz zemlju. A Motovunska šuma, koja se prostire duž doline rijeke Mirne, najpoznatije je stanište najcjenjenijeg bijelog tartufa, podzemne gljive kojoj se pripisuju afrodizijačka svojstva.

9. Nacionalni park Mljet

Nacionalni park Mljet je najstariji morski park na Mediteranu. Jedinstvenog panoramskog izgleda razvedenih obala, klifova, hridina i brojnih otočića, iznimno bogate prirodne i kulturne baštine. Duboki morski zaljev je u prošlosti je bila krška ponikva koja se kasnije ispunila morem kroz sustav krških pukotina, ali i uskim prolazom s otvorenog mora kroz Solinski kanal. Dva jezera spojena su kanalom dugim 30 m i dubokim do 0,5 m. U podmorju Jezera nalazimo bogatstvo životnih oblika, a posebno onih rijetkih i endemičnih. Jedna od specifičnosti Jezera su školjkaši, poput Jakobove kapice, plemenite periske, prstaca i brojnih drugih, a koji se ovdje zbog pogodnih uvjeta razvijaju u velikom broju.

10. Park prirode Velebit

Park prirode Velebit je najveće zaštićeno područje u Hrvatskoj koje uključuje najveći dio planinskog lanca Velebit te se nalazi na UNESCO-ovoj listi međunarodnih rezervata biosfere. Predstavlja najznačajnije endemsko čvorište flore i kopnene faune u Hrvatskoj. Unutar parka su smještena i dva nacionalna parka, Nacionalni park Sjeverni Velebit I Nacionalni Park Paklenica. ''Kudin most''je najstariji očuvani prijelaz preko Krupe, a pruža pogled na raskošne slapove i sedrene kaskade Krupe. Uz brojne ostatke kulturnih spomenika, kompleks obuhvaća i 3 špilje s ukupno 4 km istraženih kanala.