Sjeverna Makedonija

Čvrsto zaključana u srcu Balkana, Sjeverna Makedonija je jedna od najmanjiih europskih država u kojoj istovremeno živi jedna od najstarijih nacija.

Brojni drevni i srednjovjekovni spomenici i lokaliteti dokazuju dugu liniju povijesti na ovim prostorima. Od crkava i manastira, drevnih gradova i utvrda, megalitnih ostataka i stijenja zvanih Kamene lutke, do rimskih toplica i turskih bazara, svaki kutak i rupa zemlje dokaz su bogate kulturne i povijesne baštine.

Prekrasna zemlja fantastičnih planinskih vrhova, plodnih oranica i predivnih velikih jezera. Zemlja se brzo razvija kao popularna destinacija za turiste nakon što je relativno nedavno napustila osjećaj Balkana.

Područje pod UNESCO-vom zaštitom regija Ohrid, tri nacionalna parka Pelister, Mavrovo i Galičica kao i špilje i slapovi nude mnogo aktivnosti koje će vam ispuniti dan u ovoj prekrasnoj zemlji.

Struja

Utičnica od 220 Volti, AC, 50 Hz, dvostruka utičnica.

Novac

5. svibnja 1993, valuta je zamijenjena jednim novim dinarom (MKD) koji je jednak 100 starih dinara (MKN). Za prvi dinar nisu bile izdane kovanice. U svibnju 1993, uvedene su kovanice za drugi dinar u apoenima od 50 deni, 1, 2 i 5 denari. Kovanice od 10 i 50 denari su uvedene u studenom 2008. Kovanica od 50 deni je povučena 2013.

Kreditne kartice

Makedonija je pretežno društvo gotovine, iako se debitne i kreditne kartice počinju upotrebljavati, trenutno ih prihvaćaju samo neki hoteli i restorani. Ima puno banaka i mjenjačnica za zamjenu gotovine, ali bankomati su široko rasprostranjeni i općenito najbolji način dobivanja dinara budući da je tečaj između banaka povoljniji nego za gotovinske transakcije.

Religija

Najraširenija vjera je pravoslavno kršćanstvo.

Sigurnost

Nasilje je rijetko, ali pripazite vaše stvari od džepara i kradljivaca torbi. Najbolji savjet je da se vodite zdravim razumom.

Pušenje

Navika pušenja je u Makedoniji rasprostranjena, ali se odnedavno sramežljivo pojavljuju odjelci za nepušače.

Vize

Građani većine europskih država, Novi Zeland i SAD te još nekih dražava ne trebaju vizu za boravak u Makedoniji do 90 dana. Svi ostali, uključujući Kanađane i Australce trebaju pribaviti vizu unaprijed u jednoj od makedonskih ambasada u inozemstvu.

Praznici

1. siječanj  Nova godina
7. siječanj Božić
---  Uskrs i Uskrsni ponedjeljak
1. svibanj Međunarodni praznik rada
24. svibanj  Blagdan Svetog Ćirila i Metoda
2. kolovoz Dan republike
8. rujan Dan neovisnosti
11. listopad Dan revolucije
23. listopad Dan makedonske revolucionarne borbe
8. prosinac Dan Svetog Klementa Ohridskog