Slovenija

Slovenija je mala zemlja ali njen položaj na jednom od europskih geografskih, kulturnih i povijesnih raskrižja obdario je bogatom raznolikošću mjesta i atrakcija koja su lako dostupna iz pulsirajućeg glavnog grada Ljubljane.

Od bajkovitog Bleda na sjeveru do drugog važnog grada Maribora na istoku i Pirana punog boja na obali Jadrana na zapadu, država je prepuna mjesta i aktivnosti za svačiji ukus.

Tri zaštićena područja UNESCO-a: Škocjanske jame i rudnik žive Idrija, kao i pretpovijesne sojenice u Ljubljanskom barju; Nacionalni park Triglav i stotine zaštićenih prirodnih područja dočekuju posjetitelje željnje istraživanja prirodnih ljepota. Kelti, Rimljani, Huni kao i germanska i slavenska plemena ostavili su svoje tragove u dugoj povijesti zemlje.

Struja

Utičnica od 220 Volti, AC, 50 Hz, dvostruka utičnica.

Novac

Slovenija se službeno priključila Eurozoni 2007. Kovanice eura dolaze u apoenima od 1, 2, 5, 10, 20 i 50 centi, 1 i 2 eura, dok novčanice dolaze u apoenima 5, 10, 20, 50, 100, 200 i 500 eura. Kovanice eura dizajnirane u Sloveniji ukrašene su između ostalog rodama, planinom Triglav, konjima Lipicanerima, čovjekom koji sije zvijezde i dizajnom Jože Plečnika.

Kreditne kartice

MasterCard i Visa su u širokoj upotrebi. American Express kartice se mogu također koristiti.

Religija

Država je pretežno naseljena Rimokatolicima.

Sigurnost

Ljubljana je jedan od najsigurnijih glavnih gradova na svijetu, ali najbolji savjet je da se vodite zdravim razumom.

Pušenje

Cigarete ne mogu kupiti mlađi od 18 godina. Slovenija je zabranila pušenje u javnim zatvorenim prostorima.

Vize

Vize nisu potrebne za posjetitelje iz slijedećih zemlja za boravak do 90 dana: Albanija, Andora, Antigua i Barbuda, Argentina, Australija, Austrija, Bahami, Barbados, Belgija, Bosna i Hercegovina, Brazil, Brunej, Bugarska, Kanada, Čile. Kosta Rika, Hrvatska, Cipar, Češka, Danska, Salvador, Estonija, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Gvatemala, Honduras, Hong Kong, Mađarska, Island, Irska, Izrael, Italija, Japan, Latvija, Lihtenštajn, Litva, Luksemburg, Makao, Makedonija, Malezija, Malta, Mauricij, Meksiko, Monako, Crna Gora, Nizozemska, Novi Zeland, Nikaragva, Norveška, Panama, Paragvaj, Poljska, Portugal, Rumunjska, San Marino, Srbija, Sejšeli, Singapur, Slovačka, Južna Koreja, Španjolska, St Kitts and Nevis, Švedska, Švicarska, Tajvan, Velika Britanija, SAD, Urugvaj, Vatikan i Venecuela.

Praznici

1. siječanj Nova godina
8. veljača Presernov dan
---  Uskrs i Uskrsni ponedjeljak
27. travanj Dan Ustanka protiv okupatora
1 – 2. svibanj Međunarodni praznik rada
8. lipanj Dan Primoza Trubara
25. lipanj Dan državnosti
15. kolovoz Velika gospa
31. listopad Dan reformacije
1. studeni Svi Sveti
25. prosinac Božić
26. prosinac Dan nezavisnosti i ujedinjenja