Srbija

Stoljećima je Srbija stajala između istoka i zapada, geografski, politički i kulturno. Prvo između Bizantskog i Rimskog carstva, potom između Otomanskog carstva i kršćanskog zapada; pozicija je dovodila do migracija i miješanja kultura i tradicija što je rezultiralo multietničkim i multireligijskim društvom.

Ova fascinantna i neobična zemlja nudi prijateljske i gostoljubive ljude, prekrasnu prirodu, ukusnu hranu i beskrajnu zabavu.

Srednjovjekovna baština je dovela manastire Studenica, Stari Ras i Sopočane i Gamzigrad – Romuliana na UNESCO-vu listu. Srbija ima četiri nacionalna parka: Đerdap, Frušku Goru, Kopaonik i Taru. Od dvadesetak parkova prirode, oni koji zaslužuju biti izdvojeni su: Sargan – Mokra Gora, Stara Planina i Zobnatica.

Svi bismo trebali prošetati prirodom, udahnuti svježeg zraka i opustiti se u bogatom okružju šuma. Srbija je sretna što je većina hrane i pića prirodno ukusna i svježa. Bogata mješavina arhitekture, povijesti, kulture i zabave nalazi se u srbijanskim gradovima.

Struja

Utičnica od 220 Volti, AC, 50 Hz, dvostruka utičnica.

Novac

Srbijanska valuta je dinar (RSD) podijeljen u 100 para, koje više nisu u upotrebi jer su cijene u trgovinama zaokružene. Kovanice dolaze u slijedećim apoenima: 1, 2, 5, 10 i 20 dinara. Novčanice dolaze u apoenima od 10, 20, 50, 100, 200, 500, 1.000 i 5.000 dinara.

Kreditne kartice

U većim gradovima prihvaćaju se kreditne kartice, posebno MasterCard i Visa ali osigurajte dovoljno gotovine kad putujete u manje gradove i sela.

Religija

Pravoslavno kršćanstvo je glavna religija.

Sigurnost

Hodanje ulicama bilo kojeg grada u bilo koje vrijeme je relativno sigurno, ali najbolji savjet bi bio da se vodite zdravim razumom.

Pušenje

Zabrana pušenja slična kao u državama EU je na snazi iako su restorani i barovi rijetko bez dima.

Vize

Građani EU, Norveške, Švicarske, SAD, Izraela, Rusije, Japana, Kanade, Argentine, Australije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kube, Makedonije, Tunisa, Singapura, Meksika, Bolivije i Republike Koreje mogu ući u Srbiju bez vize i ostati u državi do 90 dana. Građani drugih država moraju dobiti vizu u srpskom konzulatu prije putovanja.

Praznici

1. – 2. siječanj Nova godina
7. siječanj Božić (pravoslavni)
15. veljače Dan državnosti
---  Pravoslavni Uskrs  (od Velikog petka do Uskrsnog ponedjeljka)
1. svibanj Praznik rada
9. svibanj Dan pobjede (dan sjećanja)